start 1911-1930 1940-1945 1960-1970 1990-2000 2000-2011 nieuws

Vragen en/of opmerkingen?

Stuur een mailtje of loop langs bij Marianne (no. 1)
Gudo (no. 26)
Ian (no. 44)
Mélanie (no. 13)

Zicht op de Oude Kerk; 100 jaar Laan van Heldenburg

Artikel in de Weekkrant door Hein Athmer

VOORBURG - “In 1911 is mijn schoonmoeder in de Laan van Heldenburg geboren. Het huis was net opgeleverd en daarmee was zij de eerst boorling uit de straat,” vertelt Marianne in ’t Hout bij de presentatie van het boek Zicht op de Oude Kerk; 100 jaar Laan van Heldenburg. Marianne is een van de drijvende krachten achter 100 jaar Laan van Heldenburg. Heleen Mijdam met de redactieleden: (vlnr) Mirjam van Buchem, Kees van der Leer, Robert Nolet, Dirk Beekman, Ingeborg Schuitemaker, Ineke Evenblij. foto: hein athmer

Links op de foto gemaakt door Hein Athmer: Heleen Mijdam met de redactieleden: (vlnr) Mirjam van Buchem, Kees van der Leer, Robert Nolet, Dirk Beekman, Ingeborg Schuitemaker, Ineke Evenblij.

“Op 9 november 2009 is tijdens de buurtborrel het idee ontstaan om het eeuwfeest te vieren en al snel kreeg ik een aantal mensen uit de straat enthousiast.” In dit kader is een aantal bewoners onder leiding van Dirk Beekman aan de slag gegaan met het boek. Zij werkten hiervoor samen met de Historische Vereniging Voorburg (HVV). Op zaterdag 31 maart was het zover. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan wethouder Heleen Mijdam. Wethouder Mijdam op haar beurt overhandigende het tweede exemplaar aan Marianne in ’t Hout. Mijdam, die ook het jubileumjaar opende op 2 april, was zichtbaar trots op het eindresultaat. Mijdam onderstreepte het belang van het culturele erfgoed binnen de gemeente. Maar ook de sociale kant van dit soort initiatieven in een wijk vindt zij belangrijk. Het boek geeft een breed beeld van het leven in de Laan in de afgelopen 100 jaar. Het is toegankelijk geschreven, rijk geïllustreerd en zeer verzorgd uitgegeven. In het boek wordt geschreven over de eerste bewoners die in 1911 in de straat kwamen wonen en er is aandacht voor de voor- en naoorlogse periode. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan de oorlogstijd en de bevrijding die daarop volgde. Dit deel van het boek is rijk geïllustreerd met foto’s van Wouter van Gool, in die tijd een bekende fotograaf, journalist en jazzliefhebber. In de loop der jaren hebben in de Laan overigens meer bekende Nederlanders gewoond. Ook nu woont er een bekende politiek commentator met zijn gezin. In het boek wordt ook over hen geschreven. “Na het schrijven van zo’n boek ga je toch anders tegen de Laan aankijken. Je kijkt meer om je heen en vraagt je af wie er in die huizen wonen of gewoond hebben en er niet meer zijn. Je realiseert je niet dat je tot 1930 de treinen naar station Hollands Spoor kon zien binnen rijden,” aldus Dirk Beekman die een aantal hoofdstukken schreef en samen met de HVV de eindredactie heeft gedaan. “Het is mij ook opgevallen dat het type mensen dat de Laan in de afgelopen 100 jaar heeft bevolkt in wezen niet veranderd is.”

Voor meer informatie over boek en verkoopadressen: info@historischeverenigingvoorburg.nl