Herinneringen aan de Laan van Heldenburg 43
Zomaar wat losse invallen, lees fantasieën, van Auke Oevering
2010-2011
De Laan is betrokken bij de plannen ter verhoging van de schermen langs de Utrechtse weg. Kan iemand daar meer over zeggen? Volgens de deskundigen is het geluidsniveau na de verhoging met 3 db gedaald.
In de nazomer van 2010 is onze Laan verrijkt met fraaie nieuwe lantaarnpalen die een beetje ouderwets ogen, gebogen ook; mogelijk een verwijzing naar de gebogen dienstbodes van weleer en de heren die toen nog gebogen hun hoed afnamen voor de buurvrouw (kom daar nu eens om). Mooie palen hoor, maar voor mij hadden het ook best die ouderwetse palen mogen zijn die ze in de Archipel hebben, die lijken ca. 100 jaar oud (kan ook zonder lantaarnaanstekers tgw). Maar mijn mening is niet gevraagd.
Bij mijn weten is ons huis het eerste in de Laan waarop sinds dit voorjaar 2010 zonnepanelen prijken, ahum. Maar als ik me vergis, graag. Want hoe meer hoe beter.
1990-2000
Destijds heeft een artikel in de - dacht ik - Voorburgse krant gestaan met een foto over vermeende Romeinse restanten aan het eind van onze Laan (waar nu de familie Vos woont). Ik zie nog de toenmalige bewoner van dat (vrijstaande) huis - een oude heer van in de 80 - over zijn wandelstok gebogen in een gat in zijn tuin kijken, gedolven door een ....gemeenteambtenaar?
1960-1980
Het begin van de welvaart in Nederland (en in het Westen in het algemeen) liet ook zijn sporen na in onze Laan. Waar het in de begintijd, blijkend uit oude foto's en verhalen, in Laan moet hebben geruist en geritseld van de gestreken jurken en schorten van de dienstbodes en de voornaamste zorg van de dames uit onze herenhuizen was: hoe kom ik aan een goede, betrouwbare hulp in de huishouding/ werkster/ kindermeisje/ ..., en de karren ratelden over de keien, ging de auto geleidelijk het straatbeeld beheersen. Van oudere bewoners hoorde ik dat er in de zestiger jaren hier en daar een auto geparkeerd stond (was Van Gool niet de eerste die er een had?) en dat het heerlijk stil was, maar met de vooruitgang met alle prettige kanten van de auto, deden ook het lawaai, de stank etc. hun intrede. Geleidelijk verdween de straat als speelplaats, als ontmoetingsplek, als ......, moest eenrichtingverkeer worden ingevoerd, moesten de auto's met hun 'pootjes' op de stoep staan, werd o.l.v. de gemeente driftig gediscussieerd over het aanbrengen van verkeersdrempels om 'kinderen te sparen' (na brede inspraak toch niet doorgegaan; was voor mijn tijd; wie weet hier meer van?) etc.
Reactie van Marianne in ‘t Hout: Wouter van Gool heeft nooit een auto gehad, Wouter deed alles op de fiets.
Ja, het voordeel van de vooruitgang had ook zijn nadeel. De huizenprijzen gingen omhoog en wel zo dat pa en ma beiden moesten werken (of is de logica omgekeerd en zorgde de emancipatie voor meer gezinsinkomen wat de prijzen opdreef?). Mensen konden door de grotere mobliteit hun vertier vaker elders zoeken, waren minder aangewezen op buurtgenoten in de Laan, waardoor gezelligheid, nabuurschap en sfeer e.d. een andere inhoud kreeg.
Onze Laan (en omringende straten) moet vroeger populair geweet zijn door de directe nabijheid van de Herenstraat toen nog het enige winkelcentrum. Door de bouw van het Winkelcentrum Julianaplein, verdween die primaire orientatie. Wie weet meer voorbeelden van die 'ouderwetse' gezelligheid in onze Laan?
Wanneer hebben we de bushalte gekregen getiteld: Laan van Heldenburg? Toen stonden we pas echt op de kaart! Wie weet daar meer van? Een eigen zebrapad over de Parkweg richting Oude Kerk (onze vista!), zat er helaas niet in. Het zou zo'n mooi 'kerkpad' zijn geweest.
1990-2000
Destijds heeft een artikel in de - dacht ik - Voorburgse krant gestaan met een foto over vermeende Romeinse restanten aan het eind van onze Laan (waar nu de familie Vos woont). Ik zie nog de toenmalige bewoner van dat (vrijstaande) huis - een oude heer van in de 80 - over zijn wandelstok gebogen in een gat in zijn tuin kijken, gedolven door een ....gemeenteambtenaar?
1911-1914
Dit was de bouwtijd van onze Laan, toch? Wanneer is eigenlijk het láátste huis gebouwd? Ons huis nr.43 is, meen ik te weten en zeg het tegen wie het maar horen wil, opgeleverd een week na het uitbreken van WO I. Een bange start, waarover ik ook best wat wil filosoferen, maar voor nu genoeg.
Tot slot: In de tijd van de 'wederopbouw van Voorburg' in de vorm van o.m. de Laan van Heldenburg, herdacht men... dat 100 jaar dáárvoor wij... het Franse juk hadden afgeworpen. Dit vormde voor mij de inspiratiebron om een Feestlied voor onze Laan te dichten op de wijs van de Marseillaise, met de beginwoorden: KOMT HELDENBURGERS AANGETREDEN.......(nog goedgekeurd door Len Davidson, waarvan akte).
De architectuur van de huizen van onze Laan: wie kan daar iets over zeggen? En over de latere verbouwingen om als het ware met de tijd mee te gaan. Ons huis is nog redelijk origineel. Maar er zijn ook huizen, waarvan alleen de gevel nog oorspronkelijk lijkt (en alle variaties daar tussen in). Hoe is omgegaan met de toch smalle woonkamer, de niet van de Laan af bereikbare achtertuinen (voor fietsen bv). poorten die dichtgebouwd zijn voor bergruimte, opbouwen, gevelbehandeling etc. (wellicht is dat toch minder interessant).
Elly Stroeve-Beckman (No. 41) heeft een aanvulling geschreven op het verhaal van Auke
Ik bladerde nog een keer door de laan en las nogmaals de mijmeringen van Auke. Naar aanleiding daarvan heb ik nog een "leuke , maar wel een beetje zielige"" mededeling voor haar. Zij had het over dienstbodes met witte gesteven schorten. Nu de deftige dames Voigt hadden inderdaad zo'n dienstbode, maar zielig genoeg leed deze aan epilepsie en het kwam soms voor dat zij bij het schrobben van het stoepje (dat deed men vroeger wekelijks) een aanval kreeg en met haar witte schort op straat belandde Dit heb ik zelf niet meer meegemaakt, was voor mijn tijd, maar de overlevering is van Moek. Misschien leuk om dit aan Auke door te geven.